Inloggen
NAVIGATIE
16.02

Sligro Food Group neemt het Belgische JAVA Foodservice over

Sligro Food Group N.V., gevestigd te Veghel (NL) en Bejaco N.V., gevestigd te Rotselaar (B), delen mede dat Sligro Food Group alle aandelen van Bejaco N.V.en haar dochterondernemingen JAVA BVBA en Freshtrans BVBA, tezamen bekend als JAVA Foodservice, heeft overgenomen.

 

JAVA Foodservice is een top drie speler in de Belgische foodservicemarkt en richt zich specifiek op de marktsegmenten institutioneel, bedrijfscatering en een aantal hotelketens. Sligro Food Group heeft de ambitie met JAVA Foodservice de komende jaren verder te groeien in haar huidige marktsegmenten in België onder de naam JAVA Foodservice. Sligro Food Group zal zich zoals reeds aangekondigd, onder de naam Sligro, met bezorg- en zelfbedieningsactiviteiten gaan richten op de Belgische horecamarkt en het midden- en kleinbedrijf (in Vlaanderen KMO genaamd). JAVA Foodservice zal tevens als shared service center gaan fungeren om de opstart van deze Sligro-activiteiten in België te ondersteunen. Daarbij valt onder andere te denken aan activiteiten als inkoop, personeelszaken, supply chain, ICT en financiën. JAVA Foodservice realiseerde in 2015 een omzet van € 129 miljoen. Op fulltime basis zijn er 280 medewerkers werkzaam. Sligro Food Group verwacht dat de overname direct zal bijdragen aan de winst per aandeel.

 

Koen Slippens (directievoorzitter Sligro Food Group):
“Met de overname van JAVA Foodservice zet Sligro Food Group een belangrijke stap in haar ambitie een toonaangevende speler te worden in de Belgische foodservice markt. Niet alleen is JAVA zelf een prachtig bedrijf met veel potentie, maar het zal ook de opstart voor de Sligro formule in de Belgische markt ondersteunen. Meer kennis van de Belgische markt is voor een speler die extreme klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft staan natuurlijk zeer welkom. Twee familiebedrijven met een rijke historie en veel aandacht voor cultuur, normen en waarden kunnen elkaar daarbij fantastisch helpen.”

 

Wim Claes (CEO JAVA Foodservice en The JAVA Coffee Company):

“De familie Claes is bijzonder trots op de evolutie die het bedrijf onder haar leiding heeft doorgemaakt. De familie heeft goed nagedacht over de toekomst van het JAVA Foodservice bedrijf, hoe die veilig te stellen, en hoe tot verdere groei te komen. Dit tegen een achtergrond van wijzigende klantenprofielen en verregaande centralisering. De overtuiging groeide dat het optimale scenario om de marktpositie te bestendigen en verder te versterken, en daarmee ook de werkgelegenheid van de medewerkers, bestond uit enerzijds overdracht van de activiteiten van JAVA Foodservice aan Sligro Food Group en anderzijds behoud en verder uitbouwen van The JAVA Coffee Company, onder familiale leiding, dit in professioneel partnership met JAVA Foodservice en Sligro Food Group in Nederland. Tegelijk gaat de familie met volle energie de nieuwe uitdaging aan: het verder uitbouwen van The JAVA Coffee Company tot dé referentie in de Belgische koffiemarkt, en het ontwikkelen van nieuwe markten, producten en concepten.“

 

Het management van JAVA Foodservice blijft aan en daarmee krijgen de heer Erik Veyt en mevrouw Chris Teugels als hoofddirectie de dagelijkse leiding over het bedrijf. De heer Wim Claes zal de komende maanden zijn werkzaamheden aan hen overdragen en zich vanaf 1 juli volledig gaan richten op The JAVA Coffee Company. Partijen hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de hoogte van de koopsom.

 

Sligro Food Group bestaat uit foodretail- en foodservicebedrijven, die zich direct en indirect richten op de markt van de etende mens. Dit geschiedt bij Foodservice als groothandel en bij Foodretail als groothandel en detaillist. Sligro Food Group streeft ernaar een constant en beheerst groeiende kwaliteitsonderneming te zijn voor al haar stakeholders.

 

Over het jaar 2015 is een omzet gerealiseerd van bijna € 2,7 miljard met een nettowinst van € 81 miljoen. Het gemiddeld aantal personeelsleden op fulltime basis bedroeg ruim 5.700. De aandelen van Sligro Food Group staan genoteerd op Euronext Amsterdam.

JAVA is een familiebedrijf, dat kan terugblikken op meer dan 90 jaar traditie en ervaring. Het is één van de grootste foodservicebedrijven in België met een ruim assortiment en een uitstekende service. JAVA heeft met The JAVA Coffee Company ook een business unit die gespecialiseerd is in het produceren en ver-markten van koffie. De activiteiten van The JAVA Coffee Company worden van JAVA Foodservice afgesplitst en blijven eigendom van de familie Claes. Onze bedrijven zullen in de toekomst commercieel volop blijven samenwerken.

 

Veghel/Rotselaar, 16 februari 2016

 

Namens de directie van                               Namens de directie van
Sligro Food Group N.V.                                Bejaco N.V.

Koen Slippens                                             Wim Claes
Rob van der Sluijs
Tel.: +31 (0)413 34 35 00
www.sligrofoodgroup.nl                                 www.java.eu

 

Persvoorlichting
Wilco Jansen
Tel.: +31 (0)6 538 41 554

 

Persbericht