Inloggen
NAVIGATIE

JAVA zet een extra distributiecentrum, volledig CO2-neutraal

Eind maart 2017 zal er een gloednieuw distributiecentrum in gebruik worden genomen in het Wingepark. Het huidige distributiecentrum van JAVA met een oppervlakte van 10.000 m² zit aan zijn maximumcapaciteit. Het nieuwe warehouse die de voorraad van diepgevroren producten en bijkomende kantoorruimte herbergt, wordt gebouwd op 300 m (Wingepark 24) van het huidige hoofdkantoor en het huidige distributiecentrum. Het heeft een oppervlakte van 3.934 m² (2,5 x het huidige volume), waarbij er nog extra 2.140 m² parkeerruimte wordt gecreëerd voor het stationeren van de JAVA-vrachtwagens. Het biedt tevens ruimte voor een extra serverruimte, kantoorruimte en crisisruimte in het kader van het disasterplan.

 

 

Duurzame insteek

 

In augustus 2016 wordt er reeds gestart met de afbraak van de bestaande bedrijfshal. Alle betonafval wordt ter plaatse vermalen en gerecupereerd in het nieuwe DC, dat een copy wordt van het CO2-neutrale warehouse dat Sligro reeds heeft neergezet in Berkel.

 

Bij de bouw van het distributiecentrum in Berkel werd ook ingezet op duurzaamheid. Die aanpak heeft in Nederland geresulteerd in een BREEAM(*)-NL drie-sterren-certificaat, ‘very good’. In België gaan Sligro en JAVA uiteraard voor minstens eenzelfde duurzaamheid.

 

Eind januari 2017, bij de finalisatie van het gebouw, zal er onmiddellijk gestart worden met het koelen van de ruimte tot -25 °C, de temperatuur die nodig is voor het uitgebreide assortiment diepgevroren producten van JAVA.

 

Hoe waarborgen we dat dit distributiecentrum CO2-neutraal wordt gebouwd?


  • Hoge isolatie van onderdelen

De loskades worden gekoeld tot +4 °C, terwijl het DC constant wordt gekoeld tot -25 °C. Door de hoge isolatie blijft de temperatuur zoveel mogelijk onder controle.


  • Gebruik van restwarmte

De verwarming van de bijkomende kantoren vindt volledig plaats door gebruik te maken van onder andere restwarmte uit de koel- en vriesinstallatie.

 

  • Ammoniakvrije installatie

Deze installatie draait op CO2 wat een natuurlijk koudemiddel is en de ozonlaag niet aantast.

 

  • LED-verlichting

Het toepassen van energiebesparende technieken zoals LED-lijnverlichting met dimmer en bewegingssensoren blijft ook hier belangrijk, net zoals in de diepvriesafdeling van het huidige distibutiecentrum.  


Bestaand distributiecentrum


Het huidige distributiecentrum, gelegen te Wingepark 10, zal vanaf einde maart 2017 het volledig, gekoelde assortiment en de droge producten herbergen. Tevens is hier uitbreiding voorzien van 700 m² extra stockruimte en extra 700 m² kantoorruimte.


Versterking van Lean & Green-plan

Deze CO2-neutrale installatie zorgt voor een bijkomende versterking van het Lean & Green-plan, dat JAVA in 2013 heeft afgesloten met het VIL (Vlaams Instituut voor Logistiek). Lean and Green stimuleert en ondersteunt bedrijven om de CO2-uitstoot van hun transport- en logistieke activiteiten drastisch te verminderen. JAVA heeft samen met het VIL een pakket van elf duurzame maatregelen samengesteld. Deze gaan van duurzaam transporteren tot ecologisch koelen en verpakken.

 

Als klant zal u van deze uitbreidingen geen hinder ondervinden. De bestaande activiteiten blijven bestaan en doorgaan.


JAVA en Sligro België zijn complementair.

 

Tegelijkertijd bouwt Sligro België in Antwerpen een nieuwe zelfbedieningswinkel, naar analogie van de winkels in Maastricht, Eindhoven, Veghel, ... volledig volgens het 3.0 concept.

 

JAVA Foodservice blijft JAVA Foodservice en richt zich tot de B2B-foodservicemarkt (hotels, pretparken, vakantieparken, zorgsector, grotere bedrijven, …). Sligro België is een horecagroothandel en is actief in de toelevering van horecabedrijven en KMO’s via zelfbedieningsgroothandels én via bezorging vanuit distributiecentra. Ondersteuning voor lokale inkoop en distributie gebeurt vanuit JAVA in Rotselaar.

 

(*)BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een methode om de duurzaamheid van bouwprojecten te evalueren en te quoteren, ontwikkeld door het gerenommeerde Britse BRE voor de kantorenmarkt in Groot-Brittannië. Intussen is deze methode uitgebreid zodat ze ook bruikbaar is voor ziekenhuizen, retail, industrie, scholen, ...

 

Aan de hand van verschillende criteria, verdeeld over negen categorieën, wordt op objectieve wijze de duurzaamheid van een gebouw geëvalueerd. Voor elk van deze criteria wordt afgetoetst, in welke mate het gebouw beter scoort dan de wettelijke regelgeving en de standaard marktprestaties. Op basis hiervan krijgt het gebouw uiteindelijk een classificatie variërend van 'pass' tot 'outstanding'. Dit laat toe om het gebouw op een objectieve manier te vergelijken met andere gebouwen.