Inloggen
NAVIGATIE

JAVA goes Lean and Green en ontvangt award

JAVA is één van de 16 bedrijven die op 14 mei 2013 startte met het Lean and Green-programma onder leiding van het VIL. En met succes want JAVA ontving op 10 december uit de handen van Joke Schauvliege, Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, de award. JAVA behoort daarmee tot de steeds groter wordende groep van awardhouders of ‘koplopers’.


Wat betekent het Lean and Green-project voor JAVA?

Sammy Corten (Logistics Support Manager bij JAVA), ontvanger van de award en interne projectverantwoordelijke: “Bij JAVA engageren we ons via het Lean and Green-programma om onze CO2-uitstoot per geleverde kubieke meter goederen, tegen 2017 met minstens 20 % te verlagen.”

 

“Het gaat om een overkoepelend project met het doel om van JAVA een duurzamer bedrijf te maken zonder in te boeten aan efficiëntie. We kunnen dit enkel bereiken door met een kritische blik naar onze huidige processen en middelen te kijken. Het is niet de bedoeling om enkel voor een duurzaam imago te gaan. We willen in de toekomst effectief ecologischer en efficiënter zijn. Het is mooi dat Bart Van Herck (Operations Director) en Wim Claes, onze CEO, hiervoor de eerste stappen hebben gezet door in contact te treden met het VIL”, zegt Sammy Corten.

 

  

foto: van links naar rechts: Danny Van Himste (VIL), Sammy Corten (JAVA), Minister Joke Schauvliege 

Duurzaam transporteren, ecologisch afkoelen en verpakken

Peter Lagey (Project Officer bij het Vlaams Instituut voor de Logistiek):
“JAVA heeft samen met het VIL een pakket van elf duurzame maatregelen samengesteld. Deze gaan van duurzaam transporteren tot ecologisch koelen en verpakken.”

 

Bart Van Herck, Operations Director bij JAVA, zet met veel enthousiasme enkele (van de vele!) groene voornemens voor de nabije toekomst uit.


Duurzaam verlichten 
“We zullen de verlichting in de gekoelde magazijnen stelselmatig vervangen door
led-verlichting. Dit type verlichting verbruikt veel minder energie en produceert veel
minder warmte, wat zeker belangrijk is in een gekoeld magazijn.”

 

Duurzaam verpakken
“Voor 13 november 2013 vervoerden we onze producten in rolcontainers met twee zijhekken en werden alle rolcontainers ingewikkeld in folie. Sinds half november 2013 zijn al 70 % van de rolcontainers voorzien van 4 zijhekken. Dat wordt verhoogd naar 95 %. Zo sparen we geld en tijd uit, want we moeten geen plasticfolie meer aankopen en de producten zijn veel sneller in- en uitgepakt.”

 

Duurzaam transporteren
“In de toekomst willen we onze 45 vrachtwagens niet meer op diesel maar op CNG (‘compressed natural gas’) laten rijden. Daarnaast willen we onze chauffeurs opleiden om zuiniger te rijden en plaatsen we dakspoilers op de vrachtwagens, zodat de windweerstand vermindert. Het uiteindelijke doel van al deze groene voornemens? Onze CO2-uitstoot met 20 % verminderen binnen een tijdspanne van vijf jaar!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer info vindt u in onze ServicePlus van december 2013.  Klik hier.